Bu Topraklardan… 01.01.2013

Bu topraklardan dünya markası çıkar mı? başlıklı kitabımda küresel şans verdiğim markalarımızı  listelemiştim. Geçen on yılda fazla sürpriz yaşamadık.                                                                          Öte yandan, Turquality gibi bir destek programı çıkmasına rağmen gelişme umduğumdan yavaş oldu. Özellikle de hazır giyimde.                                                                                                                    Güncel listem aşağıda. Sıralamada ciro, büyüme, sektörün rekabet şansı, fikrin sağlamlığı ve kurumdaki markalaşma kültürünü dikkate aldım.

1 THY Türkiye’nin coğrafi avantajından yararlanıyorlar kuşkusuz ancak  ülkemizin bayrak markası son dönemde iletişimde de iyi işler yapıyor.
2 Efes Başından beri global markalaşma işini en bilerek yapan onlar. Rusya’da iki numaralar. Dört ülkede liderler ve dünyada toplam 45 tesisleri var.
3 Beko

 

Arçelik’ten bir Koreli agresifliği bekliyorum ama daha temkinli gidiyorlar. İngiltere’deki pazar payları ve satın aldıkları markalar dikkat çekici.
4 Vitra Seramik global iddiamız olan bir sektör ve Vitra hem yurt dışı yatırımları, hem de marka satın almalarıyla doğru yolda gidiyor.
5 Mavi

 

50 ülkede 285 mağaza ve 4 bini aşkın satış noktasında varlar ve 300 milyon dolarlık bir hacme ulaştılar. Marka odaklılar.
6 Simit Sarayı Henüz fazla bir yaygınlıkları yok ancak heves ve iradeyi biliyorum. Fikir de sağlam. Umduğumuzdan hızlı bir şekilde büyüyebilirler.
7 Çilek Mobilya sektörünün tek odaklı markası. Sağlıklı adımlarla büyüyorlar. Ne yaptıklarını biliyorlar. Yurt dışı mağaza sayısı 140.
8 Kale Küresel pazarda rekabet şansımız olan bu alanda Kale Grubu özellikle birkaç yıldır büyük oyuncu olma niyetini iyice belli etti.
9 Arko Rusya’da pazar lideri. Duru da ikinci. Bir çok Türk firması gibi erken yol aldılar, çoğundan farklı olarak kalıcı marka yatırımı yaptılar.
10 Pegasus Sipariş verdikleri yeni uçaklara bakarsak onlar da yerel kalmak niyetinde değiller belli ki. Sağlam konsepti olan güzel bir marka.
11 BİM

 

Yurt dışında henüz büyük bir hacme ulaşmış değiller ama bu iş çok hızlı büyümeye aday. BİM de işini iyi biliyor. Bekleyip görelim.
12 Colin’s

 

Rusya’daki başarılarını diğer ülkelerde de tekrarlasalar çok daha iyi bir noktada bulunacaklar.
13 Koton

 

90’ı yurtdışında 295 mağazaları var. 2012 ihracat hedefi 75 milyon dolar. Hazır giyimciler içinde uzun vadede en umut veren markalardan.
14 Pınar

 

Orta Doğu’da iyiler. Bölge kültürüne uygun olarak geliştirdikleri kahvaltı kreması da iyi gidiyor.  35 milyon dolar ihracat az öte yandan.
15 Ülker

 

Ülker çok fazla alana yayıldı. İyi olduğu birkaç konsepte odaklanıp global iddiayla hareket etse kimse tutamaz.

Eğer tabloya itirazınız varsa markanızla ilgili güncel bilgileri bana iletin, kendimi ve okurları güncelleyeyim.

 

Yorumlar
Bütün Yorumlar.
Yorumlar